5 tips voor een fijne wandeling voor jouw én je hond

Voor mijn werk loop ik dagelijks buiten met heel veel verschillende honden, net als mensen hebben zij allemaal hun eigen karakter en voorkeuren. Niet iedere hond is gecharmeerd van andere honden en sommige honden vinden alle honden geweldig. Bij iedere hond die ik uitlaat pas ik de wandeling volledig aan de hond aan.

Sander een Airdale van (bijna) 11 jaar loopt niet zo vlot meer en hij woont vlak bij het Elpermeer een leuk
wandelgebied hier in Amsterdam Noord. Soms ga ik daar even wandelen met Sander, hij geeft vaak zelf wel aan waar hij naartoe wilt. Er lopen daar ook een aantal hondenuitlaatservices en soms komen wij een groepje honden tegen. Vaak merk ik aan Sander dat hem dat teveel word, teveel prikkels tegelijk en hij dan liever een rustiger stukje opzoekt.

Jip een Beaucheron die net 3 jaar is geworden laat ik drie keer in de week uit, wij gaan dan lekker naar het Elpermeer toe samen. De rest van de dag blijft hij met zijn baas op kantoor dus bij het Elpermeer heeft hij lekker de ruimte om zijn benen te strekken en wat energie kwijt te raken. Ondertussen kennen wij (bijna) alle honden wel die daar regelmatig komen. Er lopen daar ook een aantal mensen met oudere honden en omdat Jip soms iets te enthousiast is met andere honden begroeten lijn ik hem dan altijd even aan. Op deze manier heb ik wat meer controle over de situatie en als ik merk dat de andere hond(en) het niet zo kunnen waarderen lopen wij weer verder. Hele grote groepen vind Jip iets teveel van het goede, hij is dan duidelijk niet op zijn gemak dus ik probeer de hondenuitlaatservices die in groepsverband wandelen altijd te ontwijken. Gelukkig zijn er een aantal collega’s die mij zien aankomen en dan een andere kant op wandelen. Altijd fijn als er rekening met elkaar gehouden wordt zeker in zo’n mooi en leuk losloopgebied in Amsterdam!

Angus een Schotse Terriër van 1 jaar wil het liefst overal snuffelen en zodra hij een andere hond ziet gaat hij rustig zitten om alles eens even goed te bekijken. Hij is dol op andere honden en hij woont vlakbij het Oosterpark dus dat is feest wanneer wij daar gaan wandelen. Naar het park toe heeft Angus er altijd lekker het tempo in maar zodra hij merkt dat wij weer richting huis gaan dan gaat het tempo vier tandjes lager en stopt hij bij iedere boom of struik. Gelukkig weet ik inmiddels een beetje zijn ‘streken’ en speel ik daar op in met wandelen.

Wisten jullie dat er ook een honden etiquette bestaat? Op deze website http://hondenetiquette.nl/10-tips/ staan o.a. deze tips;
1. Lijn je hond aan als je een andere aangelijnde hond passeert
2. Laat aangelijnde honden geen contact met elkaar maken
3. Heb er begrip voor dat niet alle honden willen spelen met elkaar
4. Heb begrip voor niet-hondenmensen en hun ruimte
5. Laat je loslopende hond nooit naar een aangelijnde hond toelopen

Deze hondenetiquette probeer ik aan te houden wanneer ik met mijn eigen honden wandel maar ook wanneer ik met honden van mijn klanten aan het wandelen ben. Wanneer wij allemaal wat meer rekening met elkaar houden word het voor de hond en zijn baasje een stuk fijner wandelen!

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van mijn blog? Plaats dan een reactie onder dit bericht.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *