5 tips tijdens een warme dag voor je hond

Er zijn al weer een paar flink warme dagen geweest dit jaar en toch verbaas ik mij er iedere keer weer over dat er toch nog mensen gaan fietsen met de hond of zelfs de hond in de auto laten met warm weer!
Honden kunnen niet zweten zoals wij en daarbij hebben ze ook nog eens een isolerende vacht. Door te hijgen krijgen honden een beetje verkoeling en verliezen zij de warmte via hun tong en een klein beetje via hun voetzolen.
Tip 1
Ga ‘s ochtends vroeg een lang(ere) wandeling met je hond maken als het buiten nog niet zo warm is. Vermijd het warmste punt van de dag tussen 13:00 en 15:00 ‘s middags. Je kan dan wel even een korte wandeling met je hond maken maar probeer zoveel mogelijk in de schaduw te wandelen en het liefst nog op gras. De temperatuur van asfalt en bestrating kan erg snel (te) warm worden.
Tip 2
Ga niet fietsen en/of hardlopen boven de 20 graden. Wanneer je intensief met je hond aan de slag gaat kan hij oververhit raken.
Tip 3
Laat je hond NOOIT achter in de auto met warm weer, de temperatuur loopt snel op in een stilstaande auto vooral wanneer deze in de (volle)zon staat.
Tip 4 
Neem water mee tijdens de wandeling, wanneer je ziet dat je hond het warm heeft kan je hem in ieder geval wat te drinken geven.
Kan je hond lekker de tuin in? Zorg dan altijd dat er een schaduwplek is waar hij lekker kan gaan liggen en leg een koelmat* neer. Je kan ook een leuk hondenzwembad in de tuin zetten als je hond gek is op water. Er zijn ook leuke waterspeeltjes waar je je hond mee bezig kan houden of gooi wat koekjes in het zwembad om hersenwerk met water te doen!
Pups en oudere honden zullen sneller last hebben van de warmte, net als honden met korte neuzen zoals de Franse Bulldog, Engelse Bulldog en de mopshond.
De kenmerken van oververhitting bij een hond zijn
  • hard hijgen, kwijlen en soms zelfs braken
  • beweegt traag en lijkt uitgeput
  • heeft weinig of geen honger
  • de binnenkant van de oren en de lippen voelen (te) warm aan
  • lichaamstemperatuur stijgt. Normale lichaamstemperatuur is 38 graden en bij oververhitting gaat die over de 40 graden
  • slijmvliezen worden rood

 

Helaas is in mei 2017 een hond overleden nadat hij in een auto werd achtergelaten. Triest dat dit ondanks alle waarschuwingen op social media nog steeds gebeurd.
Tref je een hond alleen aan in de auto op een warme zomerdag, twijfel dan geen moment en schiet te hulp door de volgende stappen te nemen;
Bel 1-1-2
Meldingen als dit zijn een zogenaamde prioriteit 1 medling, de politie zal zo snel mogelijk met zwaailicht en sirene ter plaatse komen
Bel 1-44 of de dierenambulance
De dierenambulance kan eerste hulp verlenen zodra de hond uit de auto bevrijd is
Zoek de eigenaar
Probeer de eigenaar te vinden in winkels, woningen of andere gelegenheden in de buurt
Onderneem zelf actie
Duren bovenstaande stappen te lang en zie dat de hond in levensgevaar is? Twijfel dan niet en probeer  het voertuig zelf te openen om de hond te bevrijden uit de extreme hitte
Met warm weer pas ik altijd mijn wandelingen aan, ik loop zoveel mogelijk in de schaduw en heb altijd een waterfles bij mij voor de hond. Wanneer er water in de buurt is laat ik de hond ook lekker in het water als hij daar behoefte aan heeft. In de auto heb ik koelmatten liggen en ik heb een ventilator op het dak die tijdens het rijden zorgt voor frisse lucht.
Heb je interesse in een koelmat? Personal Paws verkoopt koelmatten in de volgende maten;
90×50 € 28,99
50×40 € 15,99
Een bestelling kan je plaatsen via info@personalpaws.nl
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *