Titerbepaling of inenten?

Tegenwoordig is het mogelijk om een Vaccicheck te laten doen in plaats van je hond in te laten enten.

De Vaccicheck is een sneltest waarmee er gekeken kan worden welke antilichamen er aanwezig zijn voor besmettelijke hepatitis bij de hond, Parvo en hondenziekte. Er is maar een kleine hoeveelheid bloed nodig, 1 druppel is genoeg en de uitslag van de test is na ongeveer 30 minuten bekend.

Bij pups is het al mogelijk vanaf 6 weken om te zien of ze nog antilichamen hebben die ze van hun moeder meekrijgen. Bij oudere dieren kan je het laten doen om te zien of ze nog voldoende antilichamen hebben van een eerdere vaccinatie.

Je hond laten vaccineren is niet heel erg gevaarlijk. Toch kunnen er bijwerkingen optreden die bij sommige honden een vervelende reactie kunnen opwekken. Jaarlijks overlijden er honden na een vaccinatie, ongeveer 1 op de 1000. Om die reden kiezen steeds meer mensen voor een titerbepaling

Titeren kan je laten doen op het moment dat je een vaccinatie zou willen geven.

Wanneer je hond zijn puppyvaccinaties heeft gehad en op 1 jarige leeftijd nog een keer een vaccinatie dan kan je hond eens in de drie jaar getiterd worden.

Officieel is niet bekend hoe lang antilichamen blijven en hoe lang vaccinaties werken. De fabrikant van cocktail entingen heeft aangetoond dat ze drie jaar werken.

Voor leptospirose en kennelhoest is het niet mogelijk om een titerbepaling te laten doen. Voor hondsdolheid is een titerbepaling niet rechtsgeldig. Voor deze ziekten kan je je hond apart laten vaccineren als hij daarvoor beschermd moet zijn. De meeste dierenpensions eisen dat je hond ingeënt is tegen kennelhoest.

Voor een reis binnen Europa zijn de gewone entingen niet verplicht. Een hondsdolheidenting (Rabiës), een chip en een EU paspoort zijn wel verplicht. De hondsdolheidsenting kan getiterd worden maar dit is niet rechtsgeldig, deze enting hoeft maar een in de drie jaar gegeven worden.

Bij shows word een titerbepaling geaccepteerd door de Raad van Beheer. Pensions en hondenscholen zijn vrij om zelf te bepalen of zij een titerbepaling accepteren, check dit altijd van te voren!

De kosten van een titerbepaling verschillen per dierenarts, ze variëren van €60 tot €100. Op de site  www.NMLhealth.com/vaccicheck kan je een lijst met dierenartsen vinden die de Vaccicheck hebben besteld bij NML Health.

In Amsterdam kan je bij de volgende dierenartsen terecht voor een titerbepaling

  • Caspar Broekman Alternatieve Diergeneeskunde
  • Natuurlijk gezonde dieren, Rijnstraat Amsterdam
  • Zoo-natuurlijk, van Woustraat Amsterdam
  • Dierenkliniek Westerpark locatie Spaarndammerstraat (Westerpark) en locatie Frederik Hendrikstraat (Oud-West/ Jordaan)

Bron: Doggo

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *