Het voorjaar is in aantocht! Waar moet je op letten wanneer je met je hond gaat wandelen?

De lente is bijna begonnen, het is weer langer licht en er zijn al een paar mooie voorjaarsdagen geweest. Heerlijk weer om lange wandelingen te gaan maken met de hond maar er zijn ook een aantal dingen waar je op moet letten met dit mooie weer.

Teken

Teken zijn actief wanneer de temperatuur boven de 8 – 10 graden komt. In deze periode is het dus verstandig als je je hond na iedere wandeling even controleert op teken. Gemiddeld duurt het 24 uur voordat een teek zich vastbijt. De kans is dus groot dat je de teek nog gewoon ziet lopen en je deze zo uit de vacht van je hond kan pakken. Op de linkerfoto kan je zien waar teken zich voornamelijk ‘verstoppen’ en op de rechterfoto een nog lopende teek en een volgezogen teek.

      

Blauwalg

Sommige honden zijn dol op zwemmen maar als het een aantal dagen achter elkaar erg warm is geweest kan er blauwalg in het water voorkomen. Je hond raakt besmet met blauwalg door het inslikken van het water wat meestal gebeurd nadat zij hun vacht schoonlikken na het zwemmen. Op de linkerfoto is een voorbeeld van water met blauwalg, de rechterfoto een waarschuwingsbordje wat je tegen kan komen. Klachten bij blauwalg zijn o.a. irritaties aan ogen, oren, huid en slijmvliezen, soms hoofdpijn, misselijkheid, koorts en diarree. Deze klachten houden gemiddeld 5 dagen aan. Honden zullen vergelijkbare klachten hebben. Voor actuele informatie over besmet én veilig zwemwater vind je op www.zwemwater.nl

  

Eikenprocessierupsen

De brandharen van eikenprocessierupsen kunnen ook bij honden voor irritatie zorgen. De haren hebben weerhaakjes die makkelijk kunnen binnendringen en binnen enkele uren al voor heftige reacties zorgen. Je hond hoeft de rups niet eens aan te raken om al last te krijgen van de brandharen, ze zwemen namelijk ook door de lucht en kunnen dan alsnog klachten veroorzaken aan ogen en luchtwegen.

Wanneer de hond in aanraking is gekomen met een rups moet je zijn huid goed wassen en de ogen spoelen met water. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf maar als je hond er na een paar dagen nog last van heeft dan is het verstandig om even een bezoek aan je dierenarts te brengen.

Hooikoorts

Niet alleen mensen maar ook honden kunnen last hebben van hooikoorts. Honden niezen niet en hebben ook geen last van een loopneus. Honden krijgen vooral veel jeuk wat zelfs kan leiden tot overmatig krabben.

Wanneer je hond last heeft van hooikoorts kan je zelf Omega 6 en 3 olie geven om de huid gezond te houden en het kan irritatie voorkomen of beperken. Bij je dierenarts kan je een huidallergietest laten doen om te ontdekken waar je hond precies allergisch voor is.

Grasaren

Grasaren kunnen veel ongemak en pijn veroorzaken bij je hond en zelfs de dood tot gevolg hebben. Wanneer grasaren in de vacht terecht komen, kruipen ze steeds dieper en ze kunnen zelfs de huid indringen met pijn en een ontsteking tot gevolg. Bij honden kruipen ze vaak tussen de tenen, soms in de oren, ogen, neus, keel en longen. Check na iedere wandeling of je hond grasaren heeft en verwijder die direct. Wanneer je hond veel niest of met zijn hoofd schud, zou hij last kunnen hebben van een grasaar.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *