Vuurwerkangst bij honden

Het is al weer bijna december en het eerste vuurwerk is zelfs al afgestoken! Daarom wil ik nu alvast extra aandacht besteden aan dit onderwerp. Vorig jaar ik bij een lezing ‘Vuurwerk angst bij honden’ geweest. Deze werd gegeven door Michelle Vrolijk, Danielle Dessauvagie van Gevoelsdier en Caspar Broekman Alternatieve Diergeneeskunde, de lezing werd in zijn praktijk in Amsterdam Oost gegeven.

Heb je een pup? en is dit de eerste Oud & Nieuw die jullie samen meemaken, dan weet je natuurlijk niet hoe hij zal gaan reageren. Wat het allerbelangrijkste is; laat je hond niet alleen thuis! Zorg ervoor dat je thuis bent én er kan zijn voor je hond. Dus geen groot feest organiseren of een huis vol visite. Wanneer je visite in huis hebt met de jaarwisseling geef hun dan ook duidelijke instructies wat zij moeten doen wanneer de hond bang is. Het lijkt misschien overdreven om dit van te voren te bespreken maar het is wel verstandig. Dit om te voorkomen dat angst ontstaat of groter wordt.

Wat je vooral NIET moet doen wanneer je hond bang is voor vuurwerk;

 • Je hond negeren
 • Boos worden
 • Je hond dwingen
 • Met de hond naar buiten gaan om hem te laten wennen aan vuurwerk
 • Training in groepsverband
 • Alcohol of verkeerde medicatie geven

Wat je vooral WEL moet doen wanneer je hond bang is voor vuurwerk;

 • Beweeg en praat rustig
 • Probeer alles zoveel mogelijk buiten te sluiten; ramen, deuren, gordijnen en ventilatieroosters dicht
 • Bied je een hond een veilige plek aan die hij prettig vind
 • Leg iets met jouw geur op zijn veilige plek
 • Geef hem gelegenheid steun te zoeken bij jou
 • Blijf samen in zijn vertrouwde omgeving of ga naar een vuurwerk-vrij vakantiepark
 • Neuswerk kan helpen te ontspannen, bereid dit tijdig voor
 • Sommige honden voelen zich beter met een gevulde Kong of een lekker bot
 • Zorg voor een ontspannen sfeer
 • Muziek kan helpen bij het dempen van knallen
 • Het gebruik van de juiste medicatie
 • Ttouch of een Thundershirt (gebruiksaanwijzing is op te vragen bij www.michellevrolijk.nl)

BENCH GEBRUIKEN                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Het is handig om nu al te beginnen met een veilige plek te creëren voor je hond. Veel honden vinden het prettig om in een soort hol te slapen. Je kan bijvoorbeeld de bench gebruiken, hierover kan je een kleed leggen zodat het een beetje donker word. Let ook op dat de bench niet vlakbij een raam of deur staat waar je hond vuurwerk kan zien/horen. Sommige honden vinden het prettig om zich te verstoppen in de badkamer, vooral wanneer daar geen ramen zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je hond zich rustig terug kan trekken wanneer hij daar behoefte aan heeft. Laat het deurtje van de bench altijd open zodat je hond een keuze heeft: in de bench of bijvoorbeeld dicht tegen jou aan.

CHIP EN PENNING

Zorg ervoor dat je hond gechipt is en dat hij een penning aan zijn halsband heeft. Mocht het gebeuren dat je hond schrikt en wegloopt dan is het makkelijk te achterhalen wie de eigenaar is. Op Facebook zijn er ook een aantal groepen waar je je vermiste huisdier kan aanmelden, dit zijn o.a.;

Facebook pagina ‘Vermiste Honden Noord Holland’

Bij een volwassen hond die bang is voor vuurwerk kun je natuurlijk ook bovenstaande tips gebruiken. Voor deze honden kan je bijvoorbeeld medicatie geven ter ondersteuning of naar een vuurwerk-vrij vakantiepark gaan. Hou er wel rekening mee dat je niet naar een gebied gaat waar carbid schieten populair is, dat is net zo erg als vuurwerk. Op deze Facebook pagina staan vuurwerk-vrije vakantiehuisjes. Even zoeken op vuurwerk en dan vind je vanzelf diverse links Facebook pagina ‘Hondenvakanties’

Bij senioren honden kan het zijn dat zij doof of slechthorend zijn en dus niet bang zijn voor de knallen maar wel weer reageren op de geur van het afgestoken vuurwerk. Het gebeurd ook dat honden die nooit bang waren voor vuurwerk ineens wel angstig zijn. Ga aan de slag met bovenstaande tips en steun je hond wanneer hij je nodig heeft.

HERSENWERKBOX

Om je hond alvast een beetje voor te bereiden op een fijne Oud & Nieuw kan je hem wat leuke hersenwerkspelletjes aanbieden. Je kan dan met Oud & Nieuw een leuke ‘’hersenwerkbox’’ maken die je je hond kan aanbieden. Wil je hier hulp bij dan kan ik wat leuke ideetjes geven en helpen bij het stapsgewijs aanleren van hersenwerk.

Daniëlle heeft wat verteld over Ttouch en hoe dit kan helpen bij het kalmeren van je hond. Je kan bij haar TTouch workshops volgen om de technieken te leren. Op haar website www.gevoelsdier.nl vind je meer info over de workshops en haar tarieven.

Caspar heeft zijn eigen vuurwerk mix ontwikkeld, dit zijn druppels die je aan je hond kan geven. Wees voorzichtig met medicatie geven! Er zijn namelijk middelen verkrijgbaar die je hond verdoven! Hierbij maakt de hond alles bewust mee maar kan hij fysiek niet meer zijn angst tonen. Het lijkt dus dat de hond geen angst heeft! Dit zijn o.a. Valium of Vetranquil die nog regelmatig worden voorgeschreven door dierenartsen. De vuurwerkmix van Caspar werkt ondersteunend en in combinatie met bovenstaande tips en Ttouch kan je de vuurwerkangst misschien iets dragelijker maken voor je hond. Vuurwerkmix zijn druppels die samengesteld zijn van verschillende middelen op natuurlijke basis. Zoals een deel Stress van Phytonics, een deel Nervositeit van Puur en een aantal bloesemremedies van o.a. Bach en andere remedies. Een flesje van 30 ml kost €15,95 Gebruik staat op het flesje. Overdosering kan niet, in heftige gevallen mag je zelfs ieder 15 minuten geven.

Jill Kinkelaar van JK Balance heeft een vuurwerkmix van Bach Bloesems samengesteld. Deze zijn verkrijgbaar voor de hond, kat en zelfs paard! Deze vuurwerkmix is de hele maand november en december in de aanbieding voor een flesje betaal je nu € 12 i.p.v. € 15. Met deze mix begin je twee weken van te voren, het kan direct in de mond of op een stukje brood worden toegediend.

OUDJAARSDAG WANDELING TIPS

 • Houd wandelingen kort
 • Houd je hond aan de lijn
 • Wandel op een afgelegen plek waar geen vuurwerk word afgestoken
 • Kies een tijdstip uit wanneer het rustig is
 • Eigen terrein en jij zijn vertrouwd. Dit betekend dat jij én je hond samen zijn en samen blijven met de jaarwisseling
 • Neem je hond niet mee naar buiten wanneer er om 12 uur heel veel vuurwerk word afgestoken!

Eigenlijk zou je met trainen al in januari moeten beginnen maar heel vaak zijn hondenbaasjes er dan helemaal niet mee bezig. Wanneer je begeleiding nodig hebt bij vuurwerkangst of andere gedragsproblemen dan verwijs ik je door naar Michelle Vrolijk www.michellevrolijk.nl

Succes met de voorbereidingen voor Oud & Nieuw en ik wens iedereen hierbij alvast een fijne maar vooral rustige jaarwisseling!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *